Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πού βρίσκεσαι:

9.30 Παρασκευή πρωί

Χωροχρόνος: Παρασκευή πρωί. Ώρα 9:30, σε γνωστό «κυριλέ» καφέ της πόλης μας.

Συνθήκη: Συναντηθήκαμε οι δύο φίλες -συγγραφείς του παρόντος- για να ανταλλάξουμε τα νέα μας. Μαζί με τον ζεστό καφέ και τα κουλουράκια απολαμβάνουμε την πανέμορφη θέα της συννεφιασμένης Θεσσαλονίκης, που γεννάει συναισθήματα ρομαντισμού και χαλάρωσης. Την ώρα αυτή, βρισκόμαστε στο μαγαζί περίπου δέκα πελάτες, δύο παρέες δηλαδή -η μία ήταν η δική μας- και το προσωπικό.

Ξαφνικά, μπαίνει στο μαγαζί μια κοπέλα που φαίνεται να έχει κάποιο είδος αναπηρίας. Λέει πως περιμένει «το λεωφορείο» και ρωτάει αγχωμένη τους λιγοστούς πελάτες και το προσωπικό της καφετέριας αν έφτασε το λεωφορείο. Άλλοι της απαντούν ευγενικά, ενώ κάποιοι άλλοι την αγνοούν. Εμείς στεκόμαστε απλοί παρατηρητές μιας και δε μας απευθύνει το λόγο.

Διαβάστε περισσότερα: 9.30 Παρασκευή πρωί

13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στην αναπηρία στο 13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Έτσι είμαι - Ανατρέποντας Προκαταλήψεις»
ο τίτλος του φετινού κεντρικού αφιερώματος στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Εικόνες του 21ου Αιώνα», που πραγματοποιήθηκε 11 - 20 Μαρτίου 2011, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές ανεπάρκειες.

Στο αφιέρωμα προβλήθηκαν 30 ταινίες-ντοκιμαντέρ που προσκάλεσαν τους θεατές να γνωρίσουν τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Το αφιέρωμα πραγματεύτηκε τις συνυπάρχουσες αντιθέσεις που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αναπήρων: στερεότυπα, προκαταλήψεις, περιθωριοποίηση, άγχος, αγωνία και φόβος από τη μια πλευρά, αποδοχή, ένταξη και αγάπη από την άλλη.

Διαβάστε περισσότερα:  13ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά Ηλείας

«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»

Από τον Καιάδα, στη Σπιναλόγκα και από εκεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ή καλύτερα στα ιδρύματα αυτού του τύπου.
Για ακόμη μία φορά η ελληνική κοινωνία έμεινε εμβρόντητη από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Διαβάστε περισσότερα: Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά Ηλείας

238 παιδιά με αναπηρίες βρήκαν το θάνατο σε ιδρύματα της Βουλγαρίας

Χώροι προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας ή χώροι αναμονής του θανάτου;

Η Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι (BHC[1] ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2010 τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με τη λειτουργία 25 ιδρυμάτων για παιδιά με νοητική καθυστέρηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά: 238 θάνατοι παιδιών και εφήβων μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια λειτουργίας των ιδρυμάτων!

Διαβάστε περισσότερα: 238 παιδιά με αναπηρίες βρήκαν το θάνατο σε ιδρύματα της Βουλγαρίας 

ΤΟ ΑΛΛΟ ΝΗΣΙ

Δευτέρα βράδυ. Ώρα 21:50.

Κι όπως έλεγε και το παλιό σλόγκαν του «Μεγάλου Καναλιού», «Όλοι Mega!!!». Διότι παίζει «Το Νησί», το μεγάλο smash hit της τρέχουσας τηλεοπτικής σεζόν! Χιλιάδες έως εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώνονται (και κρατήστε αυτή τη λέξη για αργότερα) για να παρακολουθήσουν την ιστορία του Δημητράκη, της Σοφίας, της Αλέξις και των λεπρών κατοίκων της Σπιναλόγκας αλλά και των άλλων της Πλάκας απέναντι, σε μια ομολογουμένως πολύ προσεγμένη δουλειά, ειδικά για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα, η οποία αποδίδει όσο πιο πιστά μπορούμε να φανταστούμε την εκεί πραγματικότητα, χωρίς αχρείαστες υπερβολές και φτηνούς μελοδραματισμούς.

Διαβάστε περισσότερα: ΤΟ ΑΛΛΟ ΝΗΣΙ

Peter Lehmann

To ΑΠΘ επιβραβεύει τον αγώνα κατά της ψυχιατρικής βίας και αυθαιρεσίας

Η 28η Σεπτεμβρίου 2010 είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική μέρα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ένας θεωρητικός και ακτιβιστής κατά της ψυχιατρικής βίας και αυθαιρεσίας, της οποίας ήταν και ο ίδιος θύμα, ο Πίτερ Λέμαν (Peter Lehmann) αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Διαβάστε περισσότερα: Peter Lehmann

ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ

Σκέψεις του δρόμου

Οδηγός:
Ωχ αμάν, γιατί σε μένα! Τι θα κάνω τώρα; Είναι και ξυπόλητος. Θα παγώνει. Θα του δώσω χρήματα. Τι να του δώσω; Τα έχει ανάγκη, γαμώτο. Για να κοιτάξω... ποιος τον κάνει κουμάντο; Μόνος του είναι. Θα του δώσω λεφτά. Είναι σε κακά χάλια!

Συνοδηγός:
Ωχ! Πάλι αυτοί! Ας μη μας πιάσει κόκκινο. Οι σακάτηδες έχουν ξαμοληθεί και ζητιανεύουν. Και εγώ τι φταίω να τους τρώω στη μάπα κάθε μέρα! Καλά, κι αυτός ο δήμαρχος δεν λέει να τους μαζέψει να τους στείλει απο εκεί που ήρθαν. Πράσινο! Τι έλεγες;

Κώστας Δαχλύθρας
Αγγελική Μπιτζαράκη