ένωση για τη συμβολή στην ποιότητα

ζωής των ανθρώπων με αναπηρία

Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κατοικίες ημι-αυτόνομης διαβίωσης στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Το μετέωρο βλέμμα της ελπίδας

Οι κατοικίες ημι-αυτόνομης διαβίωσης του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (ΙΝΑΑ) βρίσκονται στο Φίλυρο, σε ένα προάστιο λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα διαμερίσματα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς ή εμπλεκόμενους με το χώρο της αναπηρίας, το ίδρυμα είναι γνωστό ως Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα: Κατοικίες ημι-αυτόνομης διαβίωσης στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Η ζωή είναι εδώ ή αλλού;

Πίνοντας καφέ με τους νέους των διαμερισμάτων αυτόνομης διαβίωσης του ΙN.Α.Α.

Με τους ενοίκους των δύο διαμερισμάτων συναντηθήκαμε για πρώτη φορά λίγο μετά το περσινό Πάσχα. Το ραντεβού ήταν για έναν καφέ εκεί στο Φίλυρο. Τότε ήταν οκτώ. Κατηφορίσαμε από το διαμέρισμα και περπατήσαμε μέχρι την καφετέρια του χωριού, που συνήθως πηγαίνουν οι ίδιοι για καφέ.

Διαβάστε περισσότερα: Η ζωή είναι εδώ ή αλλού;

20 Χρόνια Προσπάθειας για «Κατοικίες Αυτόνομης Διαβίωσης»

Για την πορεία αυτής της προσπάθειας, τις δυσκολίες και τα εμπόδια συζητήσαμε με τον κ. Χρήστο Ξανθόπουλο, διοικητικό διευθυντή του ΙΝΑΑ, ένα από τους πιο παλιούς εργαζόμενους στο ίδρυμα. Από τη συζήτηση, που ήταν πολύ κατατοπιστική όχι μόνο για τις κατοικίες αλλά και για το ίδρυμα συνολικά, σταχυολογούμε ορισμένα σημεία σχετικά με την ιστορία των κατοικιών ημι-αυτόνομης διαβίωσης, καθώς και με τις οικονομικές παραμέτρους της λειτουργίας τους.

Το πρόγραμμα της αυτόνομης διαβίωσης ξεκίνησε το 1991. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα: 20 Χρόνια Προσπάθειας για «Κατοικίες Αυτόνομης Διαβίωσης»

Ανεξάρτητη διαβίωση: Τι προσδιορίζει περισσότερο το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας;

Για μια σημαντική μερίδα αναπήρων η κοινωνική τους ταυτότητα προσδιορίζεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • (α) Δεν είναι σε θέση να ορίζουν τη ζωή τους, να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές γι’ αυτήν, να επιλύουν προβλήματα, να προβάλλουν τις επιθυμίες τους, να διαχειρίζονται καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις που τους αφορούν και ιδιαίτερα τον στιγματισμό, την κοινωνική απόρριψη και απαξίωση.
  • (β) Δεν διαθέτουν τις αναγκαίες πρακτικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για να ζουν ως αυτόνομοι και ανεξάρτητοι πολίτες.
  • (γ) Δεν είναι ενταγμένοι μέσα στις κοινωνικές σχέσεις των συνομηλίκων τους, δεν απολαμβάνουν μια κοινωνική ζωή και δραστηριότητα μέσα σε κοινωνικές ομάδες, δεν αναγνωρίζονται ως επιθυμητά μέλη κοινωνικών ομάδων. Ζουν σε συνθήκες κοινωνικού εξοστρακισμού.

Διαβάστε περισσότερα: Ανεξάρτητη διαβίωση: Τι προσδιορίζει περισσότερο το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας;